Διδακτική Μεθοδολογία: Δομικά στοιχεία της διδασκαλίας

Σταυρούλα Καλδή

Περιγραφή

 

Στόχος του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους/τις φοιτητές/τριες με τις βασικές έννοιες της Διδακτικής και τα δομικά στοιχεία της διδασκαλίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του μαθήματος προσεγγίζονται και αναλύονται διδακτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται στο σύγχρονο δημοτικό σχολείο.

 

Κωδικός: SEAA142
Κατηγορία: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Θεματικές Ενότητες

  1. Εννοιολογικός προσδιορισμός του αντικειμένου της Διδακτικής. Διαστάσεις της διδασκαλίας.  Οι σκοποί της διδασκαλίας (γενικοί σκοποί και ειδικότεροι διδακτικοί στόχοι). Μοντέλα διδακτικής στοχοθεσίας.
  2. Περιεχόμενα μάθησης (έννοια και οργάνωση των περιεχομένων μάθησης – οριζόντια, κάθετη και σπειροειδής διάταξη). Επίπεδα προγραμματισμού και σχεδιασμού της διδασκαλίας.
  3. Μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας (άμεση και έμμεση διδασκαλία): διδακτική τεχνική των ερωτήσεων, του διαλόγου και της συζήτησης, της παρουσίασης / παράθεσης / επίδειξης / εξήγησης / επεξήγησης της νέας γνώσης / δεξιότητας.
  4. Οργάνωση της μαθησιακής διαδικασίας στη σχολική τάξη. Διεξαγωγή της διδασκαλίας (φάσεις διδασκαλίας). Οργανογράμματα μαθημάτων.
  5. Οι διδακτικοί ρόλοι του εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και οι δεξιότητες της διδασκαλίας.
  6. Μέσα και υλικά της διδασκαλίας.
  7. Παιδαγωγική του χώρου, φύλλα εργασιών.
  8. Διαχείριση του διδακτικού χρόνου.
  9. Παιδαγωγικό κλίμα και έλεγχος της πειθαρχίας στη σχολική τάξη.
  1. Στοιχεία ομαδοκεντρικής διδασκαλίας.
  2. Αίτημα για Ενιαιοποίηση/Ενιαιοποιημένο πρόγραμμα σπουδών και σύγχρονες αντιλήψεις για την ενιαιοποίηση της γνώσης [Dewey, Bernstein, Gestält Psychology (Μορφολογική Ψυχολογία), Ουμανιστική (ανθρωπιστική), κριτική & χειραφετική παιδαγωγική (Giroux, Bordieu, Freire, 1970)].
  3. Διαθεματικότητα και διεπιστημονικότητα.
  4. Διδακτική μέθοδος Project (Project-based learning): Εννοιολογική οριοθέτηση, προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά, επίπεδα εφαρμογής, στάδια υλοποίησης, παραδείγματα εφαρμογής.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  4138
Αρ. Προβολών :  4675

Ημερολόγιο