Διδακτική της Πληροφορικής

Γεώργιος Σούλτης

Περιγραφή

Διδάσκων: Σούλτης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής.
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

Το μάθημα κινείται σε δύο κυρίους άξονες:

  1. Την Διδακτική θεμάτων και μαθημάτων πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και της δια βίου μάθησης –κατάρτισης.
  2. Τον τρόπο με τον οποίον η πληροφορική επηρεάζει την διδασκαλία όλων των μαθημάτων. Το αντικείμενο έχει πολύ μεγάλο εύρος και είναι συνεχώς εξελισσόμενο.

Στα πλαίσια του πρώτου άξονα, η διδακτική της πληροφορικής συνδέεται με τις ψυχοπαιδαγωγικές θεωρίες και τα εκπαιδευτικά μοντέλα και καταλήγει στον τρόπο και τις μεθόδους με τις οποίες θα διδάξουμε πληροφορική ή γενικά θέματα πληροφορικής. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην διδασκαλία και την διδακτική της πληροφορικής.

Στον δεύτερο άξονα γίνεται παρουσίαση των μοντέλων εισαγωγής της πληροφορικής γενικά στην εκπαίδευση και παρουσιάζονται μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας και διδακτικής με τη χρήση της πληροφορικής.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο εκπαιδευτικό λογισμικό καθώς και στις μεθόδου

Περισσότερα  
Κωδικός: TMA102
Κατηγορία: Συμβούλιο Ένταξης (Ανοικτά μαθήματα Τμημάτων πρώην Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας) » Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Θεματικές Ενότητες

Η επανάσταση της πληροφορικής. Η Εξέλιξη και οι ιστορικές περίοδοι. Οι πραγματικές ανατροπές και οι επιπτώσεις στην κοινωνία, στην οικονομία και στην πολιτική. Το τέλος της βιομηχανικής εποχής και η αυγή της πληροφορικής εποχής. Η σημερινή εποχή και το μέλλον. Τα μεγάλα προβλήματα που τίθενται.

 Η Εκπαίδευση στους αιώνες. Η εξέλιξη στις διάφορες ανά χρονικές περιόδους. Η σημερινή κατάσταση. Τα εργαλεία στην εκπαίδευση διαχρονικά. Τα εργαλεία στην εκπαίδευση σήμερα.

Η πληροφορική στην εκπαίδευση. Η εξέλιξη στις διάφορες χρονικές περιόδους. Η σημερινή κατάσταση. Τα μοντέλα εισαγωγής της πληροφορικής στην εκπαίδευση. Η πληροφορική στην ελληνική εκπαίδευση. Η κατάσταση στην Ευρώπη και διεθνώς.

Η γέννηση και η ιστορία της παιδαγωγικής επιστήμης. Τα ψυχοπαιδαγωγικά μοντέλα – εξέλιξη και οι βασικές θεωρίες σήμερα. Τα παιδαγωγικά μοντέλα. Σύγκριση των βασικών παιδαγωγικών μοντέλων.  Η δομή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Ποια είναι τα εκπαιδευτικά  μοντέλα σήμερα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Ποιο εκπαιδευτικό μοντέλο εφαρμόζεται σήμερα στις χώρες του εξωτερικού και στην Ελλάδα.

Η διδασκαλία. Οργάνωση ενός μαθήματος. Αναλυτικά προγράμματα. Σενάριο διδασκαλίας. Αξιολόγηση μαθήματος. Τεχνικές διδασκαλίας. Εποπτικά μέσα. Εργαστηριακή διδασκαλία.

Το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό. Το εκπαιδευτικό λογισμικό, κατηγοριοποίηση. Προδιαγραφές εκπαιδευτικού λογισμικού. Πιστοποίηση και αξιολόγηση. Ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού. Το ανοιχτό εκπαιδευτικό Λογισμικό. Παρουσίαση επιτυχημένων πακέτων εκπαιδευτικού λογισμικού.

Ελεύθερο Λογισμικό και λογισμικό στην εκπαίδευση. Το πραγματολογικό Μοντέλο εισαγωγής της πληροφορικής στην εκπαίδευση. Ο υπολογιστής και τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας. Ο υπολογιστής σαν εργαλείο για το δάσκαλο. Ο υπολογιστής σαν εργαλείο για το μαθητή.

Η πληροφορική σαν αυτόνομο διδακτικό αντικείμενο. Η διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Τα αναλυτικά προγράμματα του δημοτικού. Η διδασκαλία στο Ελληνικό Δημοτικό σχολείο και το ολοήμερο. Η διδασκαλία του προγραμματισμού στο δημοτικό. Η γλώσσα LOGΟ και η LOGO like γλώσσες.

Η πληροφορική σαν αυτόνομο διδακτικό αντικείμενο. Η διδασκαλία στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Τα αναλυτικά προγράμματα του Γυμνασίου και του Λυκείου. Κριτική των βιβλίων.  Η διδασκαλία προγραμματισμού στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Η επιλογή της κατάλληλης γλώσσας προγραμματισμού. Η διδακτική των  βασικών εννοιών του προγραμματισμού στο δημοτικό.

Η ιδιαιτερότητα της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Η δομή της Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η εργαστηριακή Εκπαίδευση. Η  πληροφορική σαν αυτόνομο διδακτικό αντικείμενο στην Τεχνική Εκπαίδευση. Η διδακτική των εργαστηριακών μαθημάτων. Η διδακτική της πληροφορικής στην Τεχνική Εκπαίδευση.

Η Ρομποτική στη ζωή μας. Η εκπαιδευτική Ρομποτική και οι παγκόσμιοι διαγωνισμοί. Εκπαιδευτική Ρομποτική και η διδακτική αξία της. Προγράμματα εκπαιδευτική ρομποτικής.

Ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα συστήματα και η ιστορία της ανοιχτής εκπαίδευσης. Τηλεκπαίδευση και τα μοντέλα της. Πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης. Συστήματα διαχείρισης μάθησης (CRM). Η πλατφόρμα του MOODLE και άλλες πλατφόρμες ανοιχτού λογισμικού.

Διδασκαλία άλλων μαθημάτων με τη βοήθεια της πληροφορικής. Γενικά χαρακτηριστικά, η οργάνωση της τάξης, βασικές αρχές του σεναρίου διδασκαλίας. Παραδείγματα από διδασκαλία Φυσικής, Μαθηματικών, Γλώσσας και άλλα.

  • Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.
  • Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

ΕΣΠΑ

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  117
Αρ. Προβολών :  1288

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -